Národní registr CZ.NIC zdražuje .CZ domény

[gtranslate]

Doba je zlá a ekonomická krize na spadnutí. Elektřina zdražuje, plyn zdražuje, hypotéky jdou nahoru a bohužel i my musíme zdražit domény .CZ. Národní registr domén .CZ, který spravuje organizace CZ.NIC, z.s.p.o., monopolní správce domény, navyšuje cenu domén .CZ o 20 korun ročně.

Konec rýpnutí. 🙂  A teď už “vážně” 🙂

Doba je krásná. Češi se neměli nikdy lépe. Mají přeci WEDOS, bezpečí, krásná čtyři (letos spíše dvě) roční období a hlavně ekonomickou prosperitu 🙂 Ale všechno se mění a jen jistota s (a u) WEDOS zůstává. Světová ekonomická krize za dveřmi, a tak je potřeba vymýšlet správné kroky.

A nyní skutečně k věci 🙂

Národní registr .CZ domén CZ.NIC zvedne od 1. ledna 2019 cenu registrace a prodloužení na 145 Kč bez DPH. Samozřejmě dodržíme náš veřejný příslib a i nadále vám budeme registrovat a prodlužovat .CZ domény bez marže za nákupní (velkoobchodní) cenu.

Nová cena domény .CZ u WEDOS  bude 145 CZK bez DPH (za registraci na 1 rok či prodloužení o 1 rok).

Co to pro vás znamená

Bohužel si CZ.NIC nevybral opravdu vhodné datum pro takovouto změnu. Jednak se začíná nový účetní rok, banky mají prázdniny (zavřené pobočky, omezený provoz), jsou svátky a také moc času na přípravu nebylo. Proto jsme se rozhodli, že “zdražíme” s předstihem, abychom zajistili, že nikdo o doménu nepřijde (nebo mu doména nebude vypnutá) kvůli nějaké chybě anebo opožděným bankovním transakcím. Zároveň máme v plánu vám “přeplatek” vrátit formou slevy.

Jak tedy bude celá akce probíhat (všechny ceny jsou bez DPH a na rok):

  • 17.12.2018 (pondělí) – Dojde ke změně ceníkových cen .CZ domén na 145 Kč. Každá registrace anebo prodloužení .CZ domény už bude za 145 Kč.
  • 17.12.2018 – V pozdních večerních hodinách (počítáme od 23:00) dojde k postupnému přeceňování na už vydaných (a doposud neuhrazených) výzvách k úhradě. Nové výzvy vám dorazí na e-mail.
  • Pokud nám dorazí platba 125 Kč a bude již existovat vystavená nová výzva s částku 145 Kč, tak náš systém vám automaticky vystaví doplatkovou fakturu.
  • 24.12.2018 – Všechny výzvy k úhradě v našem systému za .CZ doménu budou za 145 Kč anebo stornovány (po splatnosti).
  • 01.01.2019 –  Všechny .CZ domény bez výjimek budou registrovány anebo prodlouženy za 145 Kč.
  • rok 2019 – Všem, kteří od 17.12.2018 do 31.12.2018 zaplatili za registraci anebo prodloužení .CZ domény 145 Kč, bude vystaven slevový kupón na 20 Kč slevu na pořízení nové služby anebo prodloužení stávající s platností do konce roku 2019. Touto formou vám chceme “vrátit přeplatek”, abychom dodrželi náš slib prodeje domén za nákupní cenu.

V takto krátké době a za těchto podmínek jsme to bohužel lépe vymyslet nedokázali. Opravdu nás ani ve snu nenapadalo, že by CZ.NIC mohl zdražit. Není k tomu úplně důvod.  Navíc zdražení v nejméně vhodnou dobu (krize přede dveřmi a konec roku). Zároveň nám o tom dali vědět takto pozdě.  Našim cílem bylo upravit ceny technicky tak, aby se vás to co nejméně dotklo a měli jste dostatek času vše s předstihem zaplatit.

Pokud u nás máte .CZ doménu a chcete ušetřit, tak si jí prodlužte nejpozději do 16.12.2018 (včetně připsání platby na náš účet do 16. 12. 2018). Lze jí prodloužit o 9 let, takže ušetříte až 180 Kč bez DPH. Vzhledem k překvapivému zdražení, navíc není jisté, jestli trend zdražování .CZ nebude v následujících letech pokračovat. Neexistuje žádné oficiální stanovisko ani informace, co vlastně dělají anebo plánují.

U nás .CZ domény vždy za nákupku

.CZ domény jsme nikdy nepovažovali za něco, na čem by se mělo vydělávat. Jedná se o nezbytnou součást funkční webové prezentace. Pokud by to bylo na nás, tak vám domény dáváme klidně zdarma 🙂

Bohužel je musíme také nakupovat. Alespoň vám je tedy “prodáváme” bez marže. Ve skutečnosti je však dotujeme.

Jsou s nimi spojené určité technické a personální náklady. S tím jsme ale počítali a máme vše plně automatické. Nemalé peníze nás však stojí poplatky bankám a platebním branám. Tyto poplatky dosahují stovky tisíc korun ročně.

Ale to je spíše taková zajímavost ze zákulisí.

Závěr

Nejradši bychom byli, pokud by cena .CZ domény spíše klesla. Věříme, že bez všech zbytečných projektů okolo by CZ.NIC dokázal udržet cenu domény v řádech desítek korun a ještě jim zbylo dostatek peněz na vybrané užitečné projekty.  K problematice se ještě vrátíme.

Jedná se o tragický den v dějinách českého internetu a víme jak těžké to pro vás musí být 😢. Jestli si kvůli tomu budete potřebovat zarelaxovat, abyste vše vstřebali, tak jsme pro vás s kolegy z pojisteni.cz, domluvili cestovní pojištění po Evropě se slevou 90 %. Přeci jen pokud by se vám na sjezdovce zalily oči slzami, tak ať jste alespoň pojištěni. 👍